Mitropolitul Dosoftei

mitropolitul dosofteiMitropolitul Dosoftei este unul dintre cei mai mari oameni de credinta din Romania, fost mitropolit al Moldovei, dar si un cunoscut poet, carturar si traducator.

Mitropolitul Dosoftei a primit postmortem titulatura de sfant, in anul 2005.

Numele sau adevarat a fost Dimitrie Barila.

Mitropolitul Dosoftei si-a facut studiile la Iasi, dar si la Lvov. Aici a reusit sa invete mai multe limbi straine – elena, latina, slavona si polona.

Meritele sale sunt multiple. A fost cel care a adus din Rusia o tipografie cu litere cu care a reusit sa transpuna pe hartie mai multe carti bisericesti.

Acesta s-a calugarit in anul 1648, iar in perioada 1658-1660 a fost numit episcop la Husi. Intre 1660-1671 acesta a fost episcop la Roman, urmand ca intre 1671-1674 si 1675 – 1686 sa fie numit Mitropolit al Moldovei.

In anul 1686, Mitropolitul Dosoftei a fost alungat in Polonia de catre regele Jan Sobieski, loc in care a ramas pana la moartea sa.

Mitropolitul Dosoftei a fost unul dintre cei mai mari carturari ai neamului romanesc. Acesta a fost primul care a transformat textul Psaltirii in versuri din intreaga regiune rasariteana.

 

 

 

 

Lasa un comentariu...

*