Iosif Viola

medicinaIosif Viola se numara printre medicii de exceptie ai neamului romanesc.

Cu o cariera medicala impresionanta, Iosif Viola si-a practicat meseria mai intai in armata austriaca, salvand de la moarte sute de militari cu probleme medicale grave.

Datorita capacitatilor sale, Iosif Viola a servit multa vreme trebuintelor domnitorului Mihail Sturza al Moldovei. Dedicandu-se in intregime medicinei, acesta a primit de-a lungul timpului numeroase distinctii si premii medicale, acesta avand si o cariera in cercetarea medicala de succes.

Numele lui Iosif Viola este identificat si prin construirea primului spital al Targu Muresului.

Iosif Viola s-a nascut in data de 15 martie 1770 intr-o comuna de pe langa Targu Mures, loc in care a si urmat cursurile elementare. Medicina va fi finalizata in anul 1787 la Viena, devenind astfel medic militar. Prima sa slujba a fost aceea de la garnizoana din Timisoara. Observandu-i cariera, domnitorul Sturza nu avea cum sa nu il pastreze in tara, devenind astfel medicul personal al acestuia.

De-a lungul timpului, Iosif Viola a practicat medicina la Spitalul „Sfantul Spiridon” din Iasi, vreme de aproape 45 de ani.

In anul 1841, Iosif Viola a primit titlul de aga, urmand a deveni postelnic in anul 1843. Acesta a devenit si cavaler al ordinului papal al „Pintenului de aur”,  primind si titlul de cavaler al ordinului turcesc „Nisham”.

Medicul Iosif Viola a fondat „Societatea medico-istorica naturala”din Iasi. In timpul carierei sale acesta a publicat o carte care a ajuns in scurt timp destul de renumita „Dietetica pentru domnitor”.

In data de 12 martie 1858, Iosif Viola inceteaza din viata, in urma sa ramanand constructia spitalului din Targu Mures care a fost ridicat din banii sai.

Foto: http://www.dges.mctes.pt

Lasa un comentariu...

*