Irina Loghin

Irina LoghinUna dintre cele mai indragite interprete de muzica populara romaneasca este Irina Loghin. S-a nascut in data de 19 februarie 1939 in localitatea Gura Vitioarei din judetul Prahova, intr-o familie de oameni obisnuiti.

Inca din anii adolescentei sale, Irina Loghin a devenit membra in numeroase ansambluri de muzica populara. „Ciocarlia”, „Ciprian Porumbescu”si Ansamblul „Barbu Lautaru”sunt doar cateva dintre cele mai renumite, care i-au adus acesteia popularitatea in tara si peste hotare.

An de-a randul, timbrul vocal al interpretei nu a facut altceva decat sa fredoneze cantece indragite de tot neamul romanesc. Cunoscuta sub titulatura de „regina muzicii populare romanesti”, aceasta a devenit inca din clipa debutului sau una dintre cele mai celebre personalitati din lumea muzicii.

S-a casatorit destul de tanara cu fostul campion Ion Cernea cu care a avut doi copii, pe Ciprian si Irinuca, pe care i-a crescut cu mare drag, impartindu-si timpul intre casa si numeroasele sale spectacole.

Inca de pe vremea regimului comunist, solista umplea salile de spectacole in orice colt de tara ajungea. Dupa anul 1989, turneele sale au devenit din ce in ce mai lungi, pasind astfel dincolo de granitele tarii, spre a-i bucura pe cei ce se aflau departe de patria mama.

In perioada 2004-2008 a devenit senator al Romaniei, depunadu-si candidatura pe listele Partidului Romania Mare, reprezentand judetul Giurgiu.

Premiile primite de Irina Loghin sunt destul de numeroase. In anul 1967, acesteia i s-a acordat Ordinul Meritul Cultural, clasa a IV-a pentru merite deosebite. In anul 2002, aceasta a primit Crucea Nationala serviciul Credincios clasa a III-a, iar in anul 2004 a fost premiata cu Ordinul Meritul Cultural in grad de Mare Ofiter, categoria D.

„Foicica din ponoare”, „Mai badita de pe grui”, „M-au cerut, la maica, doi”, „Badita, de dorul tau”, „Cei trei brazi de la Sinaia”, „Miorita”, „Cine n-are dor pe lume”, „Sa cant cu drag, omului”, „Deschide, gropare, mormantul”, „Stii, omule, ce e viata?”- sunt doar cateva discuri din colectia sa impresionanta.

Lasa un comentariu...

*