Angela Gheorghiu

Angela Gheorghiu este o soprana romana, una dintre cele mai renumite cantarete de opera din lume.

 

 

Primul contract exclusiv l-a semnat cu Decca in 1995, unde a inregistrat Traviata de la Covent Garden, Elixirul dragostei de la Lyon, Boema cu Orchestra de la Scala din Milano, recitalurile Arias cu orchestra teatrului Regio din Torino, Verdi Heroines cu orchestra Giuseppe Verdi din Milano, My World si Misterium cu orchestra filarmonicii din Londra.

Al doilea contract exclusiv l-a semnat cu EMI in 1998, unde a inregistrat Duets and Arias cu Roberto Alagna si orchestra ROH Covent Garden, La Rondine de Puccini cu orchestra filarmonicii din Londra, Romeo si Julieta cu orchestra Capitol din Toulouse, Verdi per due cu Roberto Alagna si orchestra din Berlin, Gianni Schicchi de Puccini, Werther de Massenet cu orchestra din Londra, Manon de Massenet, Trubadurul cu orchestra filarmonicii din Londra si Carmen cu orchestra Capitol din Toulouse. Dupa recitalul Casta Diva au urmat Classics on a Summer’s Evening, Verdi Requiem si recitalul Live from Covent Garden din 2001.

Angela Gheorghiu a primit: „La Medaille Vermeille de la Ville de Paris”, „Officier de l’Ordre des Arts et Lettres” si „Chevalier de l’Ordre des Arts et Lettres” din partea Ministerelor Culturii din Franta si Romania.

In decembrie 2010 i-a fost acordat titlul onorific Doctor Honoris Causa din partea Universitatii de Arte din Iasi si Steaua Romaniei, cea mai inalta decoratie oferita de Presedintele Romaniei.

In octombrie 2012, Angela Gheorghiu a primit decoratia regala „Nihil Sine Deo” din partea Majestatii Sale Regelui Mihai I pentru promovarea valorilor romanesti peste hotare.

Discurile sale au fost premiate in nenumarate randuri cu premii ca: Premiul Grammy, Dyapason D’or, Choc du Monde de la Musique, Premiul Cecillia, Deutsche Schallplattenkritik, Musica e dischi, USA Critics Award, „Premio Zenatello” sau „Echo Klassik”.

Angela Gheorghiu a primit titlul de „Artista Anului” la Premiile Classical Brit in 2001 si 2010.

Sursa foto: www.u7.ro

Lasa un comentariu...

*