Zaharia Stancu

Zaharia Stancu (1902-1974) a fost un scriitor roman, autor, director de teatru, jurnalist, poet proletcultist si publicist. Romanul sau “Descult” (1948) a cunoscut o apreciere unanima in perioada comunista.

Dupa ce a abandonat scoala la varsta de 13 ani, a lucrat in diverse meserii pana in 1919, cand si-a continuat studiile de literatura si filosofie la Universitatea din Bucuresti. Dupa absolvire, a devenit jurnalist.

In 1932 a publicat revista “Azi” si, in 1937, ziarul democratic “Lumea romaneasca”. Ambele publicatii au fost interzise de regimul fascist. Ca atare, lui Stancu i s-a interzis sa mai publice. In calitatea lui de jurnalist a fost inchis inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial.

In 1946 a devenit directorul Teatrului National din Bucuresti, post pe care l-a ocupat pentru mai bine de 20 de ani.

A fost membru al Academiei Romane si Presedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania.

A castigat Premiul de Stat pentru literatura, iar in 1971, a primit premiul Gotfried von Herder din partea guvernului austriac.

Cartea sa, “Descult”, care “a parcurs globul cu sandale de aur”, dupa cum ii placea autorului sa spuna, este cel mai tradus roman romanesc din toate timpurile, fiind tradus in 24 de limbi pana in 1988, printre altele, existand o traducere si in limba japoneza.

Sursa foto: www.a1.ro

Lasa un comentariu...

*