Contabilitatea este un domeniu obligatoriu pentru orice tip de entitate juridică. Indiferent de mărimea lor ori numărul angajaților, toate companiile trebuie să țină o evidență a tuturor operațiunilor economice pe care le înregistrează. Foarte mulți proprietari de afaceri apelează la profesioniști pentru astfel de servicii, însă informatizarea evidenței contabile face ca până și antreprenorii să se ocupe de acest lucru, chiar dacă nu au absolvit cursuri de specialitate. Fără îndoială, lipsa de experiență, schimbarea frecventă a legislației și interpretarea textului legii te pot speria puțin atunci când te gândești să-ți ții singur contabilitatea firmei tale, doar că lucrurile nu sunt atât de complicate pe cât par.
Sursa foto: https://p0.piqsels.com/preview/783/949/95/accountant-accounting-calculator-data.jpg
Iată ce trebuie să știi dacă vrei să-ți administrezi societate pe cont propriu:
Trebuie să ai studii superioare economice
Lea nr. 82/1991, denumită și legea contabilității, menționează că răspunderea pentru organizarea și conducerea contabilității revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligația gestionării entității respective. Însă, dacă vrei să-ți ții singur contabilitatea trebuie să ai studii economice superioare și atribuții privind conducerea contabilității entității. Nu este necesar să fi absolvit un curs de contabilitate, ci doar învățământul superior în domeniul economic.
Este necesar să arhivezi documentele contabile
Evidența contabilă începe cu aranjarea și arhivarea documentelor contabile în ordinea lor cronologică, în dosare. Chiar dacă, în prezent, mulți furnizori de software contabil elimină nevoia deținerii documentelor fizice, hârtia nu a fost eliminată complet din procesul contabil. Așadar, acesta este primul și cel mai important lucru pe care trebuie să-l iei în considerare dacă vrei să gestionezi contabilitatea firmei tale. Orice acțiune de vânzare, cumpărare, plată ori încasare trebuie să regăsească în documentele justificative așezate în ordine corectă în dosare.
Poți utiliza un program de contabilitate
Dacă vrei să-ți ușurezi situația ai posibilitatea de a folosi un soft de contabilitate. Programul permite înregistrarea tuturor documentelor și ținerea unei evidențe cât mai clare. Mai mult, îți este de mare ajutor dacă nu știi exact ce date trebuie să extragi de pe anumite acte. În momentul în care vrei să înregistrezi un document, softul îți va solicita să introduci, de exemplu, data emiterii, numărul și tipul documentului, descrierea operațiunii ori valoarea totală. Un program de contabilitate te ajută să întocmești bilanțul contabil și este extrem de important mai ales dacă nu știi prea multe lucruri despre funcțiile bilanțului contabil, elementele componente ale acestuia sau rolul său în contabilitate. În plus, un soft contabil bun se actualizează în funcție de legislația în vigoare astfel că nu trebuie să-ți faci griji că rămâi în urmă cu aplicarea corectă a legii.
Toate înregistrările contabile trebuie justificate
La baza oricărei tranzacții economice stau documente precum facturi de intrare și de ieșire, chitanțe, bonuri fiscale sau extrase de cont. Chiar dacă este vorba despre sume foarte mici, tot trebuie să existe un act justificativ. Mai departe, în plan intern se folosesc note de intrare-recepție, dispoziții de încasare și plată, bonuri de consum, procese verbale de dare în folosință, deconturi de cheltuieli sau ștate de plată. Orice înregistrare contabilă trebuie să aibă în spate un act pentru verificare și justificare.
Legalitatea este cea mai importantă
Dacă vrei să dormi liniștit și să nu ai nici un fel de griji în fața oricărui control, atunci lucrează legal și fii cât se poate de corect. Dacă ți-ai deschis o firmă înseamnă că vrei să desfășori activități economice care să fie însoțite de documentele justificative legale. Asta înseamnă că va fi nevoie să înregistrezi orice act în contabilitate și să verifici dacă documentele pe care le folosești la orice pas sunt în conformitate cu legislația în vigoare.
Ținerea la zi a evidenței contabile nu îți va fi de folos doar pentru respectarea legii și gestionarea activității firmei, ci și pentru a urmări mai ușor încasările și plățile societății. În realitate este destul de simplu să ții contabilitatea companiei tale deoarece, spre deosebire de teorie, în practică fiecare tip de activitate economică se rezumă la un anumit fel de înregistrări. Așadar, nu trebuie să cunoști toate detaliile legate de contabilitate, ci doar să te familiarizezi cu cele care vizează afacerea ta.