Cum să vă trimiteți copilul la culcare mai devreme?

Pe măsură ce sugarii cresc și se dezvoltă, ei devin din ce în ce mai independenți. Pe de o parte, independența lor este minunată, deoarece este plăcut pentru părinți să își vadă copilul mic că este capabil să ia propriile decizii sau că ajută la pregătirea mesei. Pe de altă parte, independența lor poate să fie și problematică, mai ales atunci când deciziile pe care ei le iau nu sunt chiar cele mai sănătoase. Un astfel de exemplu este atunci când micuțul începe să își aleagă singur ora de culcare și parcă în fiecare seară se duce tot mai târziu la culcare.

Cum să vă trimiteți copilul la culcare mai devremeÎn primii ani de viață, copiii au nevoie de un program destul de strict de somn. Un copil de 3 ani are nevoie de aproximativ 12 ore de somn, în timp ce un copil de 2 ani are nevoie de aproximativ 13 ore, un copil de 9 luni are nevoie de aproape 14 ore, iar un nou-născut are nevoie chiar și de 18 ore de somn. Atunci când copiii devin independenți, ei învață că au control asupra situațiilor și deseori se poate isca o adevărată luptă când părinții impun o anumită oră de culcare.

Iată ce puteți face pentru ca ora de culcare să nu reprezinte un motiv de ceartă:

Oferiți-le un bun motiv. Copiii vor să facă alegeri pentru ei înșiși, așa că este bine să îi lăsăm să aleagă când să se culce. Pe de altă parte, putem să le oferim un motiv bun pentru a merge la culcare la ora corespunzătoare. De exemplu, citirea unei povești înainte de culcare sau recompensarea cu un abțibild, poate motiva un copil să se culce la ora potrivită.

Respectați-le rutina. În general, copiii de vârstă mică se dezvoltă în rutină, așa că un program coerent înainte de culcare îi poate ajuta să adoarmă. Cei mai mulți părinți stabilesc o rutină înainte de culcare, care rămâne aceeași pe parcursul primilor ani de viață și până când apar modificări majore. Rutina înainte de culcare poate include o baie caldă, citirea unei povești, ascultarea unei muzici liniștitoare, un ceai sau un lapte cald ori un masaj relaxant. Practic, trebuie să urmați aceeași succesiune de evenimente înainte de a merge la culcare. Dacă micuțul știe că trebuie să se spele pe dinți, după care să asculte o poveste înainte de culcare, atunci trebuie respectați acești pași. Când rutina sa este deranjată, poate fi dificil pentru copil să se adapteze.

Un ritm mai lent către seară. În același mod în care respectați rutina înainte de culcare, la fel trebuie să faceți trecerea mai ușoară către ultima parte din zi. Copiii pot deveni irascibili când sunt forțați să treacă de la activități foarte dinamice în pat la culcare. Dacă în acest moment copilul aleargă sau este în toiul construirii unui puzzle, poate fi dificil pentru el să meargă la culcare. Încercați să beneficiați împreună de câteva minute de liniște pentru a citi o poveste sau pentru a purta o discuție calmă. Nici uitatul la televizor nu este recomandat, deoarece poate stimula excesiv un copil de vârstă mică. Uneori este nevoie de ceva timp pentru ca micuții să adoarmă, dar poveștile înainte de culcare sunt cele mai recomandate, la fel ca și cărțile cu ilustrații pe care le puteți găsi într-un magazin cu jucării. Acestea îl liniștesc pe copil, spre deosebire de dispozitivele electronice care îl agită. Studiile arată că toți copiii care au acces la dispozitive electronice în dormitoarele lor dorm mai puțin.

Dacă cel mic se încăpățânează să meargă târziu la culcare, discutați cu el despre importanța unui program corespunzător de somn. Copiii nu trebuie să vadă somnul ca pe o sarcină pe care trebuie să o îndeplinească, ci trebuie să dobândească o percepție bună despre somn. Tot potrivit studiilor, copiii de vârstă mică sunt mult mai predispuși să meargă la culcare la ora potrivită atunci când știu de ce este important să doarmă.

Lasa un comentariu...

*