În prezent se vorbește foarte multe despre comunicare și importanța acesteia în orice tip de relație, indiferent că vorbim despre mediul familial, despre locul de muncă sau în orice alt context. Încă din primii ani de viață este foarte important să existe comunicare. Părinții sunt primii care trebuie să facă pași în această direcție.
La începutul vieții comunicarea are loc mai mult prin exprimarea emoțiilor, atunci când cel mic poate să își exprime nemulțumirile, fricile sau fericirea prin gesturi, mimică și diverse reacții care reprezintă indicii cu privire la ceea ce simte. Cu cât părintele vorbește mai mult cu copilul, cu atât el va înțelege mediul înconjurător mai repede și va învăța să își exprime tot mai clar sentimentele și trăirile.
Tot în această perioadă a vieții interacțiunile celui mic devin tot mai dese cu oameni din exteriorul familiei. Primul pas îl reprezintă grădinița, un loc în care socializarea nu este opțională, astfel că juniorul este pus în fața unor situații complet noi, iar integrarea într-un colectiv se face treptat – în funcție de caracterul copilului. Dacă în familie a găsit înțelegere, a învățat importanța comunicării, atunci și includerea sa în grupul de la grădiniță se va face mai ușor. Tocmai din acest motiv comunicarea în relația părinte-copil reprezintă o bază care trebuie formată înainte ca acesta să ajungă în alte contexte.
Prima grădiniță online din România permite părinților să supravegheze, să fie martori în procesul de adaptare a celui mic în noul colectiv. Aceștia pot să analizeze felul în care copilul reacționează la o mulțime de situații diferite, pot să observe care sunt calitățile și punctele forte ale sale și să contribuie la dezvoltarea acestora. Dacă existe probleme părinții pot, de asemenea, să intervină și tot prin comunicare să îl facă pe cel mic să înțeleagă cum trebuie acționat în varii situații.
În orice moment al vieții, inclusiv în copilărie, este absolut necesar să existe o punte ușor de trecut între părinte și copil. Înțelegerea, indiferent de vârstă, conduce la o relație solidă care va avea consecințe bune în viitor. Să nu uităm că după copilărie vine adolescența, care nu este deloc ușoară pentru părți. Dacă un copil a fost obișnuit de mic să își spună problemele, să caute soluții împreună cu părinții și să exteriorizeze orice trăire, plăcută sau nu, cu siguranță va face la fel și când va fi mai mare.
Modul în care comunici cu cel mic poate să fie divers și antrenant, astfel încât să îi facă plăcere și să dorească să stea în preajma părintelui cât mai mult pentru a învăța și pentru a copia exemplele pozitive. O modalitate de a schimba idei și de a-l angrena pe copil în conversațiile de orice tip este joaca. Jocurile educative contribuie foarte mult la dezvoltarea caracterului și la însușirea multor trăsături de caracter pe care le poate apoi aplica în situații din viața reală.
Comunicarea didactică este și ea esențială în dezvoltarea socială a copilului. La grădiniță acesta învață regulile de comportare într-un grup, reguli pe care le va utiliza pe tot parcursul vieții. Tocmai de aceea, un dascăl bun și dedicat este foarte important în viața unui copil. Prin metode studiate acesta va avea o mare influență asupra integrării acestuia și asupra pornirii copilului în viață.
Părinții, educatorii și alți adulți care contribuie la dezvoltarea copilului trebuie să își concentreze atenția asupra trăsăturilor de caracter ale celui mic încă din primii ani. Ei reprezintă adevărați ghizi pentru copil și modele pe care acesta le va urma.