Perioadele în care se stă un timp îndelungat în casă pot fi plăcute pentru adulți – simți că ai mai mult timp de rezolvat din probleme, mai mult timp pentru curățenie, ești scutit de drumurile făcute în afara casei. Pentru copiii statul în casă este, de cele mai multe ori, un chin. Se plictisesc de ce găsesc deja în casă, vor constant lucruri și activități noi, iar pentru părinți e o provocare să găsească mereu activitățile potrivite.
Iată câteva idei de jocuri și activități creative pentru cei mici, perfecte pentru interior:
Poți apela la tot soiul de jocuri care implică obiecte pe care le găsești în casă. De exemplu, puteți să vă jucați cu umbrele făcute de lanternă pe pereți. Puteți încerca să imitați diverse animale și figuri, iar cine ghicește cât mai multe, câștigă. E un joc care îl va încânta și amuza pe cel mic, care va încerca din răsputeri să își dea seama a cui animăluț e umbra de pe perete.
Cât stați în casă puteți profita la maximum și să faceți tot felul de lucruri de tipul „Do It Yourself”. Internetul vine cu o sumedenie de tutoriale pentru castele DIY, mașini DIY, agende DIY și multe altele, așa că puteți să vă aprovizionați cu lipici, foarfecă, scoci și cele necesare și să treceți la treabă. Pe Mami.md găsești o selecție de astfel de jocuri de imaginație și DIY, de la origami inedite până la fortărețe de construit acasă sau kituri creative de pictat, astfel că cel mic va fi ocupat o perioadă. Și nu doar atât – va fi ocupat făcând ceva constructiv, care îi va dezvolta creativitatea, imaginația.
Un joc printre preferințele copiilor este și cel în care participanții mimează animale, personaje din desene, vedete etc. O să fii impresionat de cât de bine poate juniorul tău să își imite personajul preferat, iar ăsta e un joc care se sfârșește cu multe râsete atât din partea copiilor, cât și de partea părinților.
Un alt mod creativ prin care cel mic se poate juca în interior este construirea unui cort sau a unei fortărețe. Va avea nevoie de ajutorul tău, însă rezultatul îl va ține ocupat o bună bucată de timp; ai nevoie de perne, pături și un cearceaf pentru cort, dar și o lanternă, ca experiența să fie cât mai apropiată de realitate. Cel mic va fi cucerit de noua lui ascunzătoare, în care va petrece mult timp jucându-se sau făcând umbre, ajutat de lanternă.
Dacă dispui de mai mult spațiu, puteți să faceți un concurs de aruncat avioane de hârtie, însă trebuie să te asiguri că nu s-ar putea răni nimeni. Un alt joc care le place celor mici e „Statuia” – participanții stau în cerc, dansează pe o melodie, iar când aceasta se oprește, trebuie să rămână nemișcați în poziția în care au rămas. Cine se mișcă, pierde. Aceste jocuri sporesc spiritul competitiv în cei mici, făcându-i dorinci de tot mai multe astfel de activități.
Și, în final, unul dintre jocurile preferate ale copiilor e ceva la ordinea zilei pentru adulți: gătitul! Pentru juniori, gătitul e o aventură fantastică, ceva care le place grozav de mult. Ia-l pe cel mic în bucătărie și înșirați pe masă toate ingredientele pe care le ai în frigider și vezi ce-ar putea să iasă. Nu îl lăsa să stea degeaba – dă-i un șorț și pune-l la treabă: poate să facă lucrurile mai simple, dar e important ca el să fie în centrul acțiunii. Așa, îmbinați utilul cu plăcutul, și cine știe – s-ar putea chiar să iasă ceva delicios din mâinile sale!
Cei mici sunt cuceriți de ce le oferă lumea de afară. Cu toate acestea, timpul petrecut în casă poate fi unul de foarte mare calitate. Îndrumă-l pe juniorul tău înspre activități creative, care să îl provoace și să îl facă să gândească. Și nu uita că orice activitate – fie ea din interior sau exterior – îi va plăcea mai mult dacă și tu ești parte din ea.