Traian Vuia

Traian Vuia (1872-1950) a fost un inventator roman, pionier al aviatiei mondiale.

 

Pe data de 18 martie 1906 el a realizat primul zbor autopropulsat (fara catapulte sau alte mijloace exterioare) cu un aparat mai greu decat aerul.

In ziua de 1 iulie 1902, el sosea la Paris, aducand in bagajele sale proiectul unui original „aeroplan-automobil”, conceput in perioada studentiei, si macheta aferenta, realizata pe parcursul ultimelor douasprezece luni.

In iarna lui 1902/1903, Vuia incepe constructia aparatului, perfectionand pana in minime detalii planurile originale la care lucrase cu un an inainte la Lugoj.

In toamna lui 1904 incepe sa-si construiasca si un motor, tot inventie personala, si obtine un brevet pentru aceasta inventie in Marea Britanie. Intreaga parte mecanica e terminata in februarie 1905. Aparatul este gata in decembrie, dupa ce i se monteaza motorul, si este numit Vuia I, poreclit Liliacul, din cauza formei sale. Avea prevazuta o greutate totala de 250 kg, o suprafata de sustinere de 14 m² si un motor de 20 CP. Primele experimente au inceput in 1905, ca pe un automobil, cu aripile demontate, pentru a capata experienta in manevrarea lui.

Pe 18 martie 1906 la Montesson, langa Paris, aparatul Vuia I a zburat pentru prima data. Dupa o acceleratie pe o distanta de 50 de metri, aparatul s-a ridicat la o inaltime de aproape un metru, pe o distanta de 12 m, dupa care palele elicei s-au oprit si avionul a aterizat.

Multe ziare din Franta, Statele Unite si Marea Britanie au scris despre primul om care a zburat cu un aparat mai greu decat aerul, echipat cu sisteme proprii de decolare, propulsie si aterizare. De atunci a fost scoasa in evidenta si propagata ideea ca Vuia a reusit cu aparatul sau sa decoleze de pe o suprafata plata, folosind numai mijloace proprii, „la bord”, fara „ajutor extern” (panta, cale ferata, catapulta etc.). Totusi, au fost si mai exista multe contradictii si dezbatere asupra definitiei de primul aeroplan.

Ulterior va mai breveta si construi diferite inventii. Traian Vuia a fost ales membru de onoare al Academiei romane, pe 27 mai 1946.

Sursa foto: www.biblacad.ro

Lasa un comentariu...

*