Filmul „Morometii”

morometii-2Filmul „Morometii”reprezinta una dintre cele mai valoroase opere cinematografice, fiind inspirat din viata si existenta taranului roman.

Filmul „Morometii”a fost lansat in anul 1987, sub regia lui Stere Gulea, avand ca punct de inspiratie primul volum al romanului cu acelasi nume ce a fost scris de Marin Preda in anul 1955.

In rolurile principale au fost distribuiti Victor Rebengiuc, Luminita Gheorghiu, Gina Patrichi, Dorel Visan, Mitica Popescu, Florin Zamfirescu si Petre Gheorghiu.

Filmul s-a bucurat de o mare popularitate atat in tara, cat si peste hotare, fiind vizionat de un numar impresionant de oameni – 2.223.070 de persoane – conform estimarilor. Acesta urmareste povestea unei familii taranesti. Ilie Moromete, eroul principal al filmului incearca cu disperare sa isi tina familia unita si sa nu vanda nicio bucatica din pamantul sau, chiar daca se confrunta cu mari probleme financiare. In cele din urma, familia la care tinea atat de mult nu reuseste sa se mentina unita, ajungandu-se astfel la ruperea relatiilor de familie.

Actiunea din filmul „Morometii”se petrece in satul Talpa, din judetul Teleorman, putin diferit de satul ales de Marin Preda in romanul sau – Silistea Gumesti si asta intrucat vremurile au trecut si au schimbat infatisarea regiunii descrise in roman.

Muzica prezenta in film a apartinut Corneliei Tautu, aceasta fiind capabila sa induca publicul in atmosfera sfarsitului de secol XIX.

Desi filmul a fost finalizat in anul 1985, autoritatile au interzis distributia sa, cenzurandu-l vreme de doi ani. Premiera acestuia a avut loc in data de 28 septembrie 1987, la Cinematograful Scala din Bucuresti.
De-a lungul timpului, filmul a obtinut numeroase premii nationale:

  • Marele Premiu pentru filmele artistice de lung metraj;
  • premiul pentru interpretare masculina – rolului Ilie Moromete
  • premiul pentur imagine;
  • premiul pentru montaj si scenografie;
  • premiul pentur muzica;
  • diploma de onoare pentru rolul Catrina Moromete.

Pe plan international filmul „Morometii” a obtinut locul III („Ciorchinele de bronz”) oferit in cadrul Festivalului de la Santarem – Portugalia. Victor Rebengiuc a primit premiul pentur interpretare masculina la festivalele din Santarem (Portugalia) si San Remo (Italia).

Foto: http://scoaladecinema.ro

Lasa un comentariu...

*