“Carul cu Boi”

carul cu boi“Carul cu Boi” reprezinta opera de referinta a pictorului, fiind recunoscuta atat la nivel national, cat si international.

“Carul cu Boi” descrie un car cu boi care urca pe un deal,  dirijat de un taran, venit de la munca campului. Aspectul peisagistic pe care il arata tabloul este unul extrem de valoros. In “Carul cu Boi” anotimpul marcant este vara pe care Nicolae Grigorescu o prefera cel mai mult.

“Carul cu Boi” reprezinta un tablou deosebit de important care se incadreaza in picturile traditionale ale tarii.

Nicolae Grigorescu este unul dintre cei mai valorosi pictori la nivel international.

Nicolae Grigorescu s-a nascut in anul 1838 in localitatea Pitaru din judetul Dambovita. Odata ce s-a maturizat si, marcat de moartea tatalui sau, acesta s-a mutat in Bucuresti servind drept ucenic pe langa pictorul Anton Chladek. Aici a invatat sa picteze icoane care se regasesc in bisericile cu traditie dinRomania.

In tinerete, Nicolae Grigorescu pleaca laParis, unde imprumuta in operele sale cate ceva din stilul de pictura francez. In aceasta perioada a facut copii dupa operele de la Luvru. Aici a fost coleg cu Renoir si a facut parte din grupul pictorilor de la Barbizon.

Cu toate ca stilul pictorulu Nicolae Grigorescu imprumutase cate ceva din operele franceze, acesta a pastrat autenticul romanesc destul de viu, incercand sa redea in amanunt traditiile neamului.

Nicolae Grigorescu este cunoscut a fi unul dintre cei mai buni pictori peisagisti din Romania. Acesta reuseste sa transpuna orice peisaj la rangul de motiv poetic, inspirand operele a numerosi mari poeti. In picturile sale putem intalni: car cu boi, tarani arandu-si pamantul, carute care vin agale dinspre balci, ciobanasi care pazesc turmele de oi. Este atras de culorile calde ale verii, de oamenii tineri, de mesteacan – toate acestea inspirandu-l in operele sale destul de mult.

Cea mai mare opera a lui Nicolae Grigorescu a fost “Carul cu boi”. Cu toate acestea, opera sa este destul de complexa si numeroasa.

Iata cateva dintre piesele sale de cea mai mare rezonanta:

–          portretele lui D. Grecescu, Carol Davila, Andreescu laBarbizon;

–          scene sangeroase – atacul de la Smardan, Scenele cu prizonieri turci, Rosior calare;

–          peisaje: La Posada, Batrana din Brolle, Bordei in Padure, Peisaj de toamna, Pescarita din Granville;

–          picture traditionale: Carul cu boi, Fete lucrand la poarta, Bordei in padure;

–          tarani: Taranca cu marama, Taranca din Muscel, Fata cu ulciorul, Fata cu basmaua galbena, Taran de la Munte, Cioba, Fata sezand pe un tapsan, Unchias de la Munte.

Foto: http://media.realitatea.ro

Lasa un comentariu...

*