Ion Creanga

Creanga-IonIon Creanga este cel mai mare povestitor roman ce avea sa fie cunoscut mai ales prin scrierile copilariei si prin unicitatea basmelor atat in tara, cat si peste hotare.

Ion Creanga s-a nascut in data de 01 martie 1837 in localitatea Humulesti a judetului Neamt, dintr-o familie cu opt copii.

Din „Amintirile din copilarie” ne dam seama de rolul educativ al parintilor Stefan si Smaranda care pretuiau invatatura mai presus de orice. Desi face parte dintr-o familie de tarani obisnuiti, scriitorul isi incepe studiile in anul 1847 la scoala din satul natal.

Mai tarziu, bunicul sau il duce la scoala din Brosteni, avandu-l ca invatator pe Nicolae Nanu.

In anul 1853 studiaza la Scoala Domneasca din Targu Neamt. Punand mare pret pe visele mamei de a deveni preot, acesta urmeaza cursurile scolii catihetice din Falticeni, iar in anul 1885 se va inscrie la Seminarul Central de la Socola.

In anul 1859, acesta se casatoreste cu fiica preotului Ioan Grigoriu, devenind parintele unui baietel imediat dupa casatorie.

Timp de 12 ani, Ion Creanga propovaduieste rugile crestine la Biserica Sfanta Treime din Iasi, fiind initial dascal si diacon. In anul 1861 urmeaza Facultatea de Teologie din Iasi. In anul 1872 se retrage din lumea bisericeasca.

Incepe sa lucreze in invatamant, vreme de 25 de ani, fiind dedicat acestei slujbe trup si suflet, dand dovada de abilitati pedagogice remarcabile.

In timpul carierei sale editeaza patru manuale scolare. Dupa divortul de sotie il cunoaste in anul 1875 pe scriitorul Mihai Eminescu, singurul care l-a incurajat sa faca o cariera narativa, fiind constient de talentul sau scriitoricesc.

„Soacra cu trei nurori”, „Capra cu trei iezi”, „Danila Prepeleac”, „Punguta cu doi bani”, „Povestea porcului” , „Harap alb” sunt cateva dintre cele mai cunoscute basme pe care acesta le-a publicat in revista „Convorbiri literare”.

In anul 1881, Ion Creanga publica cea mai importanta opera a vietii sale – „Amintiri din copilarie” cu care se va face cunoscut atat in tara, cat si peste hotare. Importanta acestei opere a ramas si astazi una covarsitoare, fiind introdusa in manualele de literatura romana din clasele primare ori liceu.

Foto:http://www.viza.md

 

2 Responses to “Ion Creanga”

Read below or add a comment...

  1. ADRIANA IONESCU says:

    ION CREANGĂ este copilăria noastră, este istoria Țicăului, Sărăriei,..a Iașului. Și aș vrea să cred că împreună cu” Generația cu cheia la gât”, am putea să amintim și să citim cu drag copiilor , nepoților noștri – Amintiri din copilărie” , ș.a. Ce minunat să le auzim și să lecitim cu accentul NOSTRU MOLDOVENESC,

  2. ADRIANA IONESCU says:

    ”Amintiri din copilărie” șî tăti povieștili, șititi în graiul dulși moldovinesc. Dulși copchilării , undi iești?
    Tare aș mai vrea să-l aud pe al NOSTRU actor – DIONISE VITCU. Sinceri urări de bine Maetro!

Lasa un comentariu...

*