Ciprian Porumbescu

ciprian_porumbescuCiprian Porumbescu face parte din categoria celor mai mari muzicieni romani, cunoscuti atat intara, cat si peste hotare.

Ciprian Porumbescu s-a nascut in data de 14 octombrie 1853, in regiunea Sucevei, intr-o familie saraca, fiind fiu de preot, crescand astfel sub propovaduirea Domnului.

Tinand cont de faptul ca familia nu avea resurse financiare vaste, cultura sa muzicala nu a putut avea o continuitate favorabila acestuia, Ciprian Porumbescu avand intreruperi pe parcursul studiului. Initial, a inceput sa studieze muzica in Cernauti si Suceava, ajungand sa conduca corul Societatii Culturale “Arboroasa”.

Debutul sau muzical are loc la aniversarea a 400 de ani de la zidirea Manastirii Putna, acesta uimind personalitatile vremii venite intr-acolo pentru a celebra o asemenea zi, cantand la vioara.

Isi continua studiile universitare , urmand Conservatorul din Viena. Ajunge sa dirijeze corul “Romania Juna”. In anul 1880 va realiza 20 de piese corale numite „Colectiune de cantece sociale pentru studentii romani”.

In anul 1882, Ciprian Porumbescu va debuta cu opera “Cor nou” pe textul lui Vasile Alecsandri.

Cativa ani mai tarziu, Ciprian Porumbescu este arestat politic. In inchisoare scrie “Rapsodia romana pentru orchestra”, “Serenada”, “Altarul Manastirii Putna”, “Inima de roman”, “Oda ostasilor romani”, “La malurile Prutului”.

La numai 29 de ani, Ciprian Porumbescu se imbolnaveste de tuberculoza si moare la Stupca in data de 6 iulie 1883.

Foto: http://www.fundatiadanvoiculescu.ro

 

Lasa un comentariu...

*