Nicolae Labis

Nicolae Labis (1935-1956) a fost un poet roman. Criticul Eugen Simion l-a supranumit „buzduganul” generatiei saizeciste.

 

 

 

La data de 15 septembrie 1952, Labiș a intrat la școala de Literatură și Critică Literară „Mihai Eminescu” din București.

Printre profesorii lui au fost Mihail Sadoveanu, Tudor Vianu și Camil Petrescu.

Deși el a îmbrățișat ideile regimului comunist de guvernământ, cântându-i laude într-un număr de poezii, în timpul celui de-al doilea an de școală a devenit un lider de opinie și o stea în cadrul partidului. A fost făcut activist al Partidului Comunist Român.

În februarie 1953, departamentul său a purtat discuții cu privire la presupusele lui „abateri de la moralitatea școlii și disciplină”. În primăvara anului 1954, în cadrul Uniunei de Lucru a Tineretului (UTM) s-a luat decizia expulzarii lui din rândurile organizației.

A fost angajat de către revista “Contemporanul”, apoi de “Gazeta literară”. Începând din toamna lui 1955 urmează cursurile Facultății de Filologie a Universității din București, însă renunță după doar un semestru. Poemul său cel mai celebru, Moartea Căprioarei, apare în Viața Românească în acest an.

Între 1955-1956, Labiș a scris opere lirice. Multe dintre ele, deși publicate în reviste, nu a făcut parte din primul său volum, “Primele iubiri”, care a apărut cu întârziere în toamna anului 1956. Unele dintre aceste poezii au rămas în manuscris, fiind, în cele din urmă, publicate postum după 1962.

La inceputul anului 1958, volumul al doilea de poezie, “Lupta cu inertia”, pe care poetul il pregatise inainte de a muri, a fost publicat. Intre 1962 si 1985, douasprezece dintre noile editii din poeziile sale au aparut, cu multe altele noi din manuscrisele sale.

Prin studiile, articolele si toate aparitiile in revistele literare din aceasta perioada, Labis a dovedit a fi o sursa durabila de inspiratie si de orientare pentru generatia 1960 de poeti romani, condusa de Nichita Stanescu.

Opera:

  • Primele iubiri (1956)
  • Lupta cu inertia (1958)
  • Mama

Sursa foto: www.cnprsv.ro

Lasa un comentariu...

*